Кьорава баница или “ баница изненада “ е известно ястие от

...
Кьорава баница или “ баница изненада “ е известно ястие от
Коментари Харесай

КЬОРАВА БАНИЦА – толкова вкусна, че ум да ти зайде! Ето как се прави това малко съвършенство:

Кьорава баница или “ баница изненада “ е известно ядене от босненския народ краши, като главните артикули са пилешко месо и тесто. Различни части месо се навиват като сарми в тестена кора, а когато се запече, се залива с бульон, с цел да е по-сочно.

Тази баница е много засищаща, като всяко парче е друго, по тази причина и е получила характерното си име, тъй като в никакъв случай не се знае на какво ще попаднете вътре, т.е. на коя част от пилешкото месо. Може да се подготви единствено от кълцано бяло месо, или в добавка с гъби и други зеленчуци, с домашно тесто или с купени кори…в няколко разновидността. Ето рецептата за тази неповторима Кьорава баница:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Кьорава баница с пиле

Продукти:

1 пиле

3-4 глави лук

3 картофа

олио

подправки на усет

За тестото:

500 гр. меко брашно

300 мл вода

1 ч.л. сол

2 с.л. олио

За заливката:

1-1,5 л вода

1,5 чаена лъжичка сол или на усет

100 г масло

Приготвяне:

Първо се подготвя тесто от 500 г меко брашно, 1 супена лъжица олио, 1 чаена лъжичка сол и 300 мл хладка вода. Ако го месите с миксер, са задоволителни 4-5 минути, а в случай че го месете на ръка върху плот – още 2-3 минути. Това тесто не съдържа квас, тъй че в случай че го месите на ръка, би трябвало да го омесите добре за 8-10 минути, с цел да добие разтегливост.

 топки тесто

Оставете тестото покрито да почине 10-15 минути, след което го разделете на две равни елементи. Омесете всяка част настрана и оформете топка. Поставете топките тесто в тава и ги намажете добре с олио от всички страни. Покрийте ги с найлонов плик и ги оставете да починат половин час или до момента в който приготвите пилето.

Измийте пилешкото месо, почистете го, избършете го, след което го нарежете на дребни части. Колкото по-малки са частите, толкоз по-добре ще се изпекат в баницата. Отстрани нарежете на ситно лук (стар или млад, какъвто имате). По предпочитание (не е необходимо) нарежете на ситно 3 приблизително огромни картофа.

Смесете лука и картофите, прибавете почистените части месо, посолете, овкусете със суха фалшификация (вегета) и черен пипер на прахуляк, след което разбъркайте всичко добре, за предпочитане с ръце, с цел да се разпределят всички подправки отмерено. Плънката е подготвена и я оставете настрани до момента в който разточите корите.

 плънка за баница

 плънка с лук и пиле

Разточете всяко парче тесто на огромна кора, намажете я с малко олио по цялата повърхнина, прегънете я на две и я покрийте с забрадка, след което я оставете да почине за 5-10 минути. След това я разточете на допустимо най-тънка кора и я оставете да изсъхне малко. Краищата на кората, които постоянно остават малко по-дебели, отрежете.

 домашна кора

Кората се нарязва на по-големи правоъгълници, прегъват се на две, с цел да се получат кубчета, а в средата на всеки се поставя по едно парче месо дружно с плънката от лук и картофи, след което се сгъва като сарма. Включете фурната да загрява на 250 градуса и наредете напълненото с месо тестов намаслената тава. Печете баницата до прелестен тен.

 тесто с плънка

 баница с пиле

Докато баницата се пече, пригответе заливката. Оставете водата да заври със солта и маслото, след което залейте изпечената баница с горещия сос. Върнете я във фурната още малко, до момента в който поеме бульона. След това я покрийте с алуминиево фолио и оставете да изстине.

 кьорава баница

 баница с пиле парче

Да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР